Tsjechie – 2012 (1)

Vrijdag 3 Augustus zijn we om 7 uur ’s ochtends weggegaan vanuit Delfzijl. We wilden in 1 dag doorrijden naar Harrachov; dat ligt in het noorden van Tsjechie. We hadden goede hoop dat het zou lukken, aangezien het volgens de kaart best makkelijk te vinden was en we een routebeschrijving van de ANWB hadden uitgeprint. We zouden via Duitsland en Polen rijden. Volgens internet was het 8,5 uur rijden en de routebeschrijving was maar 3 pagina’s lang šŸ˜‰

De auto hadden we de dag van tevoren ingepakt zodat de wekker “pas” om 6 uur hoefde te gaan. Gewapend met een vooraad eten, lekkers en drinken en de routebeschrijving gingen we vol goede moed op weg!

Ik wist dat ze Duitsland soms erg hard rijden, maar zelfs dan schrik je er nog een beetje van als je zelf 130 rijdt en een Duitser (of een Pool) met 160 langs komt rijden. Het is even wennen maar daarna lijkt het al erg normaal. We hebben het zelf rustig gehouden, we hebben niet sneller dan 130/140 gereden. We konden lekker doorrijden, we hebben geen files gehad en het was niet druk op de weg. Soms hadden we een hele baan voor ons alleen!

In Duitsland zagen we de natuur mooi veranderen. Van veel bebouwing dan rijd je 130 op de snelweg en dan komt er weer een en weinig natuur en geen bergen ging het naar (op het laatst) weinig bebouwing, veel natuur (vooral veel weilanden maar ook relatief veel bosjes en bomen) en heuvels. In Duitsland hebben ze erg veel windmolens enzo nu en dan zie je zelfs een groot weiland dat ze vol zonnepanelen hebben gezet! Je ziet echt dat ze een andere mentaliteit hebben dan in Nederland.

Vlak nadat we de grens met Polen waren overgegaan werden de wegen ineens een stuk slechter. Van glad en zonder gaten werden de wegen ineens hobbelig en met overal gaten in het asfalt, waarvan sommige waren gerepareerd met een laag nieuw asfalt erin waardoor de weg op dat punt een stuk hoger was geworden. Dankzij de goede vering in de auto was het toch nog goed te rijden! We hoefden ook maar een klein stukje te rijden in Polen. Daarna gingen we Tsjechie al in, De wegen waren grotendeels hetzelfde, maar wat echt tegenviel was het weer.

In Duitsland was het zonnig en we hebben 25 graden Celsius gezien op de thermometer. In Tsjechie waren de wegen nat (omdat het had geregend, niet omdat ze hadden gesproeid), bewolkt en zagen we zo nu en dan een flits.

Vanuit Tsjechie moesten we weer een stukje via Polen om in Harrachov te komen. In Polen was het weer nog min of meer goed, het regende in elk geval niet. Toen we volgens de navigatie nog drie kwartier moesten rijden voor we in Harrachov waren, klopte het ineens niet meer. Alles was goed gegaan, maar ergens was blijkbaar een weg weggehaald of -verlegd. Gelukkig hebben we moderne mobieltjes met navigatie en kwam het nog goed, om kwart voor 5 waren we op de camping!

Hier regende het wel, maar we hadden behoorlijk wat geluk. Toen we de tent op gingen zetten werd het droog, en het begon pas weer te druppelen toen de tent helemaal was opgezet. We hadden alles klaar gezet voor de nacht en toen zijn we uit eten gegaan.

De prijzen hier zijn echt lachwekkend, we hebben 2 mixed grills, een toetje en 4 drankjes gehad voor minder dan 40 euro. En de gerechten waren het duurste van alles wat er op de kaart stond. De camping kost omgerekend ongeveer 13 euro per nacht voor 2 personen met een tent en een auto. Je mag de tent hier ook overal op de camping neerzetten, er zijn geen echte plaatsen.

Vandaag hebben we een beetje rondgereden en -gelopen, de natuur is erg mooi (en het weer ook weer, het was vandaag ongeveer 30 graden). Morgen gaan we naar een natuurgebied hier in de buurt en kijken hoe lang we kunnen lopen en of we nog watervallen kunnen vinden. Voorlopig zijn we van plan om hier een week (ongeveer) te blijven en om dan ergens in de buurt van Praag iets te zoeken voor een week, en om dan nog een week bij het Lipnomeer te blijven.

spacer

One comment on “Tsjechie – 2012 (1)

  1. ingrid poort

    heb even rusltig zitten genieten van jullie verhaal ,leuk dat we op deze manier jullie kunnen volgen!!