Vakantie 2013 – Italie (1)

Dit jaar ben ik weer op vakantie en wel naar Italië voor 3 weken! 😀

Op zaterdag 20 juli zijn we om 9 uur uit Woerden vertrokken. We wilden via Duitsland en Zwitserland naar Italie gaan, wat we dus ook zijn gaan doen. De reis ging voorspoedig en we hebben maar een paar kleine file’tjes gehad, gelukkig. In Zwitserland bedachten we dat het te lang zou duren om nog naar noord-Italie te rijden dus hebben we in Zwitserland een camping gezocht. We hebben camping “Flaach am Rhein” uitgekozen omdat dit volgens de navigatie de enige camping in 200 km afstand zou zijn en we hadden ook geen andere bordjes voor campings gezien. Om half 6 kwamen we bij deze camping aan.

De camping bleek een hele grote (dure) camping te zijn maar omdat we alleen van campings op 200 km afstand wisten besloten we er toch te overnachten. De vrouw bij de receptie was erg aardig maar kon nauwelijks Engels en tijdens het betalen bedachten we dat ze in Zwitserland geen euro hebben en we wisten de wisselkoersen niet… Maar de vrouw wist het wel en het bleek dat 1 euro 80 Zwitserse centen waard is. Wisten we dat ook weer! 🙂

Een man heeft ons naar de plek geleid (op de fiets en wij in de auto, zo groot was de camping) en nog wat informatie gegeven. De plek bleek best dicht bij de receptie enzo te liggen, maar we hadden er geen schaduw. Nergens op de camping trouwens. Resultaat: in 30 graden in de brandende zon de tent opzetten. Dat was geen pretje… Gelukkig hadden ze ook een (gratis) zwembad op de camping waar we ’s avonds na het eten hebben afgekoeld. Er liep ook een rivier langs de camping maar het water zag er zo vies uit, en stonk, dat we naar het zwembad zijn gegaan.

Camping Flaach am Rhein

’s Avonds zijn we lekker op tijd naar bed gegaan zodat we de volgende ochtend weer op tijd op konden staan (en omdat we ontzettend last hadden van muggen en dergelijke) en fris aan een nieuwe dag konden beginnen; op naar Pisa!

De volgende dag zijn we om 8:30 bij de camping weggegaan. We kwamen weer geen files tegen en zelfs bij de tunnel naar Italie hoefden we niet lang te wachten. De tunnel was 17 kilometer lang en dat was erg saai, maar het was ook heel raar om te bedenken dat er heel veel berg boven je zit e wat er kan gebeuren als de tunnel in stort en dergelijke.

Al snel, tussen 2 en 3, kwamen we aan op camping “Torre Pendente” in Pisa. Toen we aankwamen had het net geregend en druppelde het eigenlijk nog. Gelukkig was het na het inchecken helemaal droog, maar we zagen wel dat er nog meer donkere wolken aan kwamen dus hebben we zo snel mogelijk een leuke plek gezocht en de tent neergezet. Ondanks dat het net had geregend was het nog ontzettend warm, meer dan 30 graden.

Deze camping had ook weinig bomen, maar om schaduw te creëren hadden ze half doorschijnend zeil, of een soort heel fijnmazig net, boven de plekken gehangen. Het ziet er niet uit maar later waren we er toch wel erg blij mee.

Foto komt nog 🙂

Vlak naast de camping zit een supermarkt (op 5 min lopen) en als je nog eens 5 min loopt ben je al bij de toren van Pisa. De eerste dag zijn we niet naar de toren geweest maar zijn we lekker op de camping gebleven. We merkten toch weer dat we erg moe waren van het reizen. Weer op tijd naar bed en de volgende ochtend zijn we naar Pisa gegaan!

Naar de toren van Pisa was het inderdaad maar 10 minuten lopen zoals de mensen bij de receptie hadden gezegd. We waren er om 11 uur, maar toch liep het zweet ons al letterlijk over onze rug… Niet leuk. De toren van Pisa was kleiner dan in had verwacht, maar stond wel schever dan ik had verwacht. Naast de toren stonden ook 2 andere prachtige gebouwen die ook het bekijken waard zijn. Je kon de toren ook in, maar dan moest je wel heel lang in de brandende zon staan wachten, dus dat hebben we niet gedaan.

Frank met de torenIk met de toren Toren van Pisa

Na het bekijken van het plein waar de toren op staat hebben we nog door Pisa gelopen, maar er was verder niet zo veel te doen of zien; Pisa is echt alleen maar leuk om de toren en die andere 2 gebouwen te bekijken (oke, en de huizen in Italie zijn ook mooi om te zien) maar daar is alles ook wel mee gezegd.

Mooi gebouw in Pisa Mooi bouwwerk :)Het mooie bouwwerk van dichterbij :)

Om half 3 zijn we dan ook weer terug naar de camping gegaan en hebben we verder niet zo veel meer gedaan behalve opruimen omdat we de volgende dag naar Rome zouden gaan! 😀

De volgende ochtend zijn we om 9 uur oid weer verder gegaan en kwamen we na een reis van 4 uur op camping “Tiber” bij Rome aan. Deze camping is echt geweldig. Het ziet er heel gezellig uit, je mag zelf je plek uitzoeken en letterlijk overal staan bomen; je kan bijna geen plek vinden waar je tent de hele dag in de zon staat. Ideaal! Wij hebben een plek uitgezocht waar de tent de hele dag in de schaduw staat, onder een boom en vlakbij andere bomen. Het was heel fijn om in de schaduw de tent op te kunnen zetten. Het was nog steeds erg warm, maar niet zo warm als op de vorige campings.

Ja, ik kijk chagrijnig maar het was zo warm...

Ja, ik kijk chagrijnig maar het was zo warm…

Vandaag waren we ook weer op de camping gebleven om de boel een beetje op te ruimen en bij de tent te zitten. Terwijl we bij de tent zaten, keek ik eens naar boven omdat er allemaal bloemetjes naar beneden vielen – kijkt een groen koppie met een rode snavel terug! Blijken er wilde papegaaien in de boom boven onze tent te zitten…. De papegaaien zijn helemaal groen (op hun snavel na) en ze zijn ontzettend leuk om naar te kijken. We zijn erachter gekomen dat ze de bloemetjes in de boom, waar we onze tent onder hebben gezet, eten, of beter gezegd, de nectar uit de bloemetjes en het is ontzettend leuk om te kijken hoe ze zich door de boom naar de bloemetjes bewegen en hoe ze de bloemetjes plukken en de nectar eruit halen.  ’s Ochtends zitten er steeds een stuk of 6 in de boom! Nadeel van de papegaaien is dat ze overal poepen – en natuurlijk vooral op de tent. Maar ik vind ze nog steeds leuker dan vervelend! 🙂

De foto is wazig maar dat krijg je als een ver ingezoomde foto met een telefoon wil maken :(

De foto is wazig maar dat krijg je als een ver ingezoomde foto met een telefoon wil maken 🙁

Bij aankomst op de camping kregen we een 10% kortingsbonvoor het restaurant op de camping (slim!) dus we zijn ’s avonds lekker uit eten gegaan. Het eten was erg lekker, en ontzettend snel – binnen 5 minuten was het eten er zo’n beetje – en goedkoop. Voor 2 drankjes, 2 maaltijden en 2 (best dure) toetjes waren we maar 30 euro kwijt 😀

De volgende dag zijn we naar Rome gegaan. De camping ligt niet zo dicht bij Rome maar ze hebben een shuttlebus die je naar het dichtstbijzijnde treinstation brengt (voor 1 euro pp voor een retourtje) van waar je de trein kan nemen naar Rome. De trein doet er ongeveer 20 minuten over en voor een 100-minuten kaartje ben je maar 1,50 euro kwijt en daarmee kan je ook nog met de metro reizen zo lang je tijd nog niet om is. Echt niet duur en het gaat allemaal hartstikke makkelijk 🙂 Alleen tussen 12 en 16 rijdt de shuttlebus niet dus als je dan weg wil of terug wil heb je pech!

Om  half 12 kwamen we aan bij het Colloseum. Mijn eerste gedachten waren ‘wat een drukte!’ en het tweede, wat betreft het Colloseum, was ‘wat een lelijk ding!’, hoe beschamend het ook is. Maar hij was echt lelijk, niks aan te doen.

En wát een toeristen, verschrikkelijk. Het is er een drukte van jewelste ook al is het er stikheet. Nog warmer dan de dag dat we Pisa in gingen dus je kan je vast een voorstelling van maken hoe mijn shirt er aan het einde van de dag uit zag.

Vanaf het metrostation zijn we naar het Colloseum toe gelopen. Zo’n beetje elke meter staat er een verkoper die je iets wil verkopen; óf hoedjes, óf zonnebrillen (het maakt niet uit of je er al een op hebt, ze proberen het tóch te verkopen), óf “echte” Rolexen óf rondleidingen door het Colloseum. En dan staan er ook nog kraampjes met souvenirs en loopt er zo nu en dan een voorbij die water verkoopt (wat wél heel welkom was aan het eind van de dag).

Om het Colloseum eens goed te bekijken zijn we eromheen gelopen. Toen bleek dat we blijkbaar aan de lelijke kant aan waren gekomen, want hij was aan de andere kanten toch wel heel mooi. Nouja, mooi… Vooral indrukwekkend. Dat ze dat toen hebben kunnen bouwen!

Het Colloseum (lelijke kant ;) )

Ook het Colloseum kon je in maar deze rij was nóg langer dan die bij de toren van Pisa en was ook helemaal in de zon dus ook dat hebben we niet gedaan, hoewel ik dit wel jammer vond.

Frank bij het ColloseumIk bij het Colloseum  Colloseum

Je ziet op deze foto goed dat het Colloseum wordt gerenoveerd ;)

Je ziet op deze foto goed dat het Colloseum wordt gerenoveerd 😉

Bij het Colloseum stonden ook her en der mannen die verkleed waren als Centurion’s en Ceasar’s, heel grappig. Er was er zelfs een die had S.P.Q.R (wat je ook overal in Rome ziet, zelfs op de putdeksels) en zelfs al zijn rangen enzo op zijn benen getatoeëerd staan. Toegewijd aan zijn vak! 😉

Na het Colloseum bekeken te hebben zjn we richting een kleine boog, net de Arc du Triumph maar dan kleiner, gelopen. Helaas was dit een doodlopende weg die ruim om de boog heen liep en konden we weer helemaal terug lopen door de brandende zon. Wát was dat heet. Toen zijn we naar het Foro Romano gelopen. Dit stelde niet zo veel voor, het was vooral braakliggende grond met hier en daar een brokstuk. Ernaast stonden wel een paar mooie gebouwen.

De kleine boogForo RomanoForo Romano

Via een andere zijstraat kwamen we weer bij de boog uit. Deze weg lag hoger dan de grond waar de boog op stond, maar zo konden we wel heel mooi de versieringen op de boog bekijken.

Toen we het pas verder afliepen kwamen we tussen een aantal Romeinse gebouwen uit die rond een pleintje stonden. Op het midden van het pleintje stond een beeld van een ruiter met paard, heel mooi. Aan een kant van het plein liep een lange weg naar beneden en aan weerzijden van dit pad, tegen het plein aan, stonden beelden van oude Romeinen.

Mooi gebouw op het pleinIk op het pad met de beelden

Toen we het pad afliepen begon het te druppelen. Wat voelt dat lekker aan als je het zo warm hebt! Aan het eind van het pad was een drukke weg en aan de zijkant begon een heel hoge trap. Omdat de trap naar een mooi gebouw leek te lopen zijn we de trap opgelopen. Een heel goede oefening voor je conditie! Bovenaan stond een gebouw wat een kerk bleek te zijn. We zijn er even naar binnen gegaan een hij was echt prachtig vanbinnen.

Binnenkant kerk

Het gebouw ernaast, ook boven aan de trap, was een heel mooi Romeins gebouw wat ook een museum bleek te zijn. Het uitzicht was prachtig! En het gebouw ook.

Foto’s komen nog.

Het gebouw bleek een museum van het Italische leger te zijn. Er lagen allerlei wapens en uniformen ten toon gesteld en er hingen allemaal mooie schilderijen waarop ook soldaten en dergelijke waren afgebeeld. Verder lag er vanalles wat ook wat met oorlogen en het leger te maken had. We zijn er niet zo lang gebleven maar wat we hebben gezien was wel erg mooi 🙂

We kwamen erachter dat we vanaf de achterkant van het gebouw waren gekomen en zijn er via de voorkant weer uitgegaan. De voorkant was echt prachtig.

Voorkant museum

Omdat we het zo warm hadden hebben we nog een ijsje gegeten en zijn we weer naar de camping gegaan.

De volgende dag hebben we niet zo veel gedaan. We zijn op de camping gebleven omdat we nog steeds best wel moe waren.

De dag daarna zijn we weer naar de stad gegaan, maar nu naar Vaticaanstad. Het eerste wat we ervan zagen verbaasde me; het was namelijk een muur! Via een opening kwamen we meteen op het plein bij het Sint Pietro-paleis, het Piazza Sint Pietro, uit. Wat een geweldig gebouw is dat! Ze weten wel wie ze het hebben laten bouwen J

Paleis Vaticaan

Het was er wel weer verschrikkelijk druk (en natuurlijk warm) en nadat we alles hadden bekeken zijn we naar Castel S. Angelo gelopen. Dit was ook een heel mooi oud kasteel.

Kasteel

We zijn er niet naar binnen gegaan maar we zijn verder gelopen naar het Palazzo Di Giustiza, het paleis van Justitie. Ook dit gebouw zag er prachtig uit! Helemaal versierd met beelden en dergelijke… Heel mooi.

Paleis van Justitie

Daarna zijn we naar het Piazza Navona gelopen, hier stonden 3 fonteinen. Het hele plein lag in de brandende zon dus we zijn niet lang gebleven. Maar de fonteinen waren wel ontzettend mooi!

Een van de fonteinen

Hierna zijn we weer naar de camping gegaan.

Vandaag hebben we nog een rust- en bruin-word -dag ingelast en morgen gaan we onderweg naar Napoli 🙂

De muggenbultencount is ook nog wel interessant om te vermelden; alleen ik had na de eerste nacht al 21 muggenbulten, de tweede nacht kwamen er nog eens 19 bij en vannacht had ik er nog 30 bij gekregen… Terwijl de tent muggen vrij was. De muggenspray werkt jammer genoeg niet bij deze muggen en ze kunnen hun lol dus op…

Lang niet alle foto’s staan erop, en misschien ook niet de mooiste, maar de batterij van mijn laptop is leeg én we hebben een limiet aan tijd voor het internet. Wanneer ik weer stroom & internet heb komt de volgende post erop met hier extra foto’s. 🙂

Ciao! 🙂

spacer

6 comments on “Vakantie 2013 – Italie (1)

 1. Ilona

  Super Lola! Thanks voor het verslag! Rome is wel heel erg bijzonder he, wauw! Het is Arc de Triomphe trouwens. Erg leuk om te lezen allemaal. Enjoy. Ciao 🙂

  1. Ilona

   Zijn die papegaaien daar trouwens in het wild, of uitgezet? Weer eens wat anders, leuk 🙂 Vind het ook leuk dat er meer foto’s zijn waar jullie zelf op staan 🙂

   1. Laura

    We weten niet zeker of ze wild of uitgezet zijn, maar het zijn er zo veel, en ze komen niet echt dichtbij ook al zitten ze boven je hoofd, dat we denken dat ze echt wild zijn; alleen gewend aan de campinggasten.

 2. Frans

  Leuk om te lezen! Jullie vermaken je opperbest. Wordt het trouwens na al die culturele exploraties geen tijd voor een duik in de zee?

  1. Laura

   Ja het werd zeker tijd, en we vermaken ons inderdaad prima! 🙂 We staan nu op een camping bij de zee, een nieuwe blogpost komt er zo op! 🙂

 3. ingrid

  Hèhè zit alle dagen te loeren en ja eindelijk , genieten hoor om te zien wat jullie allemaal zien , en ja als je in de zomer naar Italië gaat kun je er van uitgaan dat het warm is.
  Ik wacht op het volgende verhaal.
  Liefs voor jullie van mij
  Xxx