Vakantie 2013 – Italie (2)

28 juli zijn we van de camping bij Rome naar Napoli gegaan. We kwamen uit bij een camping in Sorrento, dat ligt nog een stukje zuidelijker dan Napoli. De camping leek op eerste instantie erg op de camping bij Rome; er staan hier ontzettend veel bomen! Sinaasappelbomen, citroenbomen, vijgenbomen, walnotenbomen, olijfbomen en nog iets maar daarvan weten we niet wat voor boom het is 🙂

Bomen tegenover de tent :)

We mochten zelf een plek uitzoeken (en weer, niet echt plekken maar zoek maar gewoon een plek ergens op een veld) en kozen voor een plek in de schaduwen tussen een sinaasappelboom, vijgenboom en walnotenboom. Natuurlijk was het meteen weer stikheet, en waren we dus blij met de schaduwen. Na het tent opzetten zijn we op de camping gebleven en hebben we lekker pizza gegeten. De volgende dag kwamen we om 9 uur al weer zwetend de tent uit… Zo warm! ’s Nachts koelt het eigenlijk ook niet af dus de hele nacht hebben we het stikheet! 🙁

Campingplaats Nube d’Agente

We besloten dat we bruiner moesten worden ( 😉 ) en na het ontbijt zijn we naar de zee gelopen. De zee is hier best dichtbij. We moeten de camping aan de achterkant uit lopen en dan komen we bij een heel hoge trap (net zo hoog als in Rome) die we dan naar beneden moeten lopen. Daarna moeten we nog een stuk over de weg lopen (ook naar beneden) en dan komen we bij het strand uit. Onnodig om te zeggen, de terugweg (ook nog in de volle zon) was geen grapje. Bij de zee was een smal zandstrand. Ik denk dat het vulkanisch zand is omdat het helemaal zwart is.

Het strand is ook ontzettend druk… zo’n beetje het hele strand staat vol met van die ligbedden en parasols zodat er maar een klein stukje zand vrij is voor handdoeken, en zelfs dat bouwen ze vol met parasols enzo, als ze de kans krijgen. De ligbedden moet je natuurlijk huren. Gelukkig waren we er op tijd en was er nog plek voor onze handdoeken, maar dan moesten we wel tussen de (weinige) ruimte tussen de bedden door om bij de zee te komen.

Natuurlijk gingen wij met onze domme hoofden de eerste keer op blote voeten naar de zee toe lopen vanaf de handdoeken wat resulteerde in bijna-verbrande voeten. Wát is dat zand heet… Gelukkig konden we onze voeten meteen in de zee koelen 🙂 De zee was erg lekker om in te zwemmen, niet te warm en niet te koud. We hebben even gezwommen en toen lekker op het strand gelegen. Hoewel, lekker… Al het zand was ontzettend warm en in de zon kreeg je na een paar minuten al het gevoel dat je verbrandde. We hielden het dan ook niet lang vol en toen zijn we weer naar de camping gegaan. ’s Avonds hebben we lekker gebarbecued.

En nee, we hebben nog geen foto’s van de zee gemaakt maar die komen nog! 😀

De volgende dag zijn we Sorrento ingegaan. Ze hebben er heel veel leuke winkeltjes en ik heb twee nieuwe wikkeljurkjes gekocht! 😀 Eindelijk kom ik ze weer ergens tegen 😉 We hebben lekker allemaal winkeltjes bekeken en ergens op een terrasje wat zitten drinken, heerlijk. ’s Avonds zijn we uit eten geweest, maar jammer genoeg had mijn eten geen smaak. Natuurlijk heb ik weer het verkeerde gekozen. Frank vond zijn pizza wel heel lekker, gelukkig, anders was het helemaal zonde van het geld geweest.

We besloten om de volgende dag naar Pompeii te gaan om de Vesuvius op te gaan. Zoals gewoonlijk hebben we ons niet aan het oorspronkelijke plan gehouden (ook omdat we niet wisten hoe we naar de Vesuvius moesten komen omdat we dachten dat het wel zou worden aangegeven, wat dus niet zo was) en zijn we naar de ruïnes van het ‘oude’ Pompeii gegaan, de stad die door de vulkaan was begraven.

Het was heel indrukwekkend om rond te lopen in Pompeii hoewel het op een opgeven moment wel weer allemaal hetzelfde was. Het is een heel raar idee dat de mensen van 79 na Christus al zo’n stad hebben kunnen maken en echte stenen huizen en stenen wegen hadden gebouwd. En de wegen waren niet van steentjes ter grootte van klinkers gemaakt, maar van stenen met een diameter van ongeveer een meter.

Als eerste kwamen we het amfitheater tegen. Het is een heel groot gebouw, wel kleiner dan het Colloseum, maar je kon er zo naar binnen lopen dus je kon de binnenkant heel mooi zien. Er is echt een buitenste ring, onder de bankjes door, waar naar ik vermoed de gladiatoren enzo konden lopen. Als je in het midden van het amfitheater stond zag je ook een duidelijke scheiding tussen de eerste drie rijen bankjes en de rest, dus die zullen wel voor de belangrijkste mensen zijn geweest. Het was heel apart om daar te staan en je voor te stellen dat mensen en dieren elkaar daar hebben afgemaakt voor het vermaak van de stadsinwoners.

Ik in het amfitheaterFrank in het Amfitheater

En het was ontzettend jammer dat allemaal mensen hun naam in de gangen onder het amfitheater hebben gekrast – wat heb ik me daaraan geërgerd…

Gang in het amfitheater onder de banken – waarschijnlijk kan je de gekraste teksten nog zien :( Foto vanuit de uitgang van het amfitheater naar binnen

Toen we het amfitheater aan het eind uitliepen, kregen we een heel mooi uitzicht over een wijngaard en de Vesuvius. De wijngaard hebben ze aangelegd zoals het in 79 NC was.

Plakkaat bij de wijngaard Wijngaard en de Vesuvius op de achtergrond Plakkaat bij de wijngaard

Daarna hebben we wat rondgelopen en zijn we nog een aantal mooie gebouwen tegen gekomen. Er waren ook wat gebouwen met mooie verhalen, zoals we later lezen in het boekje dat we hebben gekocht, maar we hebben niet alle gebouwen gezien. Ook niet alle gebouwen waren open voor bezoekers en we zijn ook een gebouw tegen gekomen dat helemaal nog niet is opengesteld maar dat nog wordt doorzocht door archeologen en dergelijke.

“Fast food” bar in Pompeii “Fast food” nog een keer :)GebouwPompeii Pompeii Pompeii – Binnenplaats van een gebouwPompeii – Vloer van een gebouw Pompeii – gebouwPompeiiPompeii – Forum met de Vesuvius op de achtergrond  Pompeii – ForumPompeii – Forum

Dit is een foto van een soort opslagplaats ofzo van gevonden dingen in Pompeii. Er ligt ook een afgietsel van een lichaam.

Dit is een foto van een soort opslagplaats ofzo van gevonden dingen in Pompeii. Er ligt ook een afgietsel van een lichaam.

Dit is een foto van een soort opslagplaats ofzo van gevonden dingen in Pompeii. Er ligt ook een afgietsel van een lichaam.

Dit is een foto van een soort opslagplaats ofzo van gevonden dingen in Pompeii. Er ligt ook een afgietsel van een lichaam.

Pompeii Pompeii PompeiiPompeii Pompeii

Rond een uur of 3 werden we moe van het lopen en van de hitte en zijn we gaan zoeken naar de mensen waarvan afgietsels zijn gemaakt en die nog in de ‘Tuin van de Vluchtelingen’ liggen. Die wou ik erg graag zien maar we konden ze bijna niet vinden. Toen we ze na een half uur zoeken eindelijk gevonden hadden, viel het erg tegen. Er lagen een stuk of 10 afgietsels. Het was wel erg indrukwekkend om ze te zien liggen maar het was toch een enorme teleurstelling dat ze achter (smerig) glas lagen en dat we ze dus niet goed konden bekijken, en dat ze (waarschijnlijk) niet op de plek lagen waar ze waren gevonden. Alsnog was het erg indrukwekkend om ze te zien liggen mede doordat er perfecte afgietsels van de gezichten waren gemaakt, en door hun houdingen, maar doordat ze achter het vieze glas lagen was het allemaal toch niet zo goed te zien. Omdat het glas zo vies was hebben we dus jammer genoeg ook geen foto’s kunnen maken.

Na de beelden (het leken toch meer beelden dan echt mensen) te hebben gezien zijn we weer terug naar de camping gegaan. Toen we terug waren was het al 5 uur geweest en hebben we boodschappen gedaan. Frank heeft toen nog een paar uur gelezen (!! Ik beschouw het echt als een overwinning, hij zegt steeds dat hij graag nog een stukje verder wil lezen en nu ik dit schrijf heeft hij ook al minstens 2 uur gelezen en vindt hij het nog steeds spannend!!) en toen hebben we gegeten.

Vandaag hebben we weer niks gedaan. We hebben lekker gezwommen (in het zwembad omdat het al laat was voor we bedachten dat we gingen zwemmen) en in de zon gelegen en morgen gaan we de Vesuvius op als we ons aan de planning kunnen houden 🙂 en daarna zien we wel weer verder waar we zin in hebben! 😀

spacer