Wheel of Time – Rad des Tijds

Al een poosje ben ik een serie aan het lezen; het Rad des Tijds. Deze boeken zijn vertaald vanuit het Engels; de oorspronkelijke naam van de serie is Wheel of Time. Ik ben helemaal verslaafd aan deze serie, ik MOET het gewoon even delen :)

Het Rad des Tijds is geschreven door Robert Jordan. De serie telt – tot nu toe – 13 boeken. Boek 14, het laatste, moet in Januari 2013 uitkomen en elk boek telt tot nu toe meer dan 700 pagina’s.

Deze serie is geweldig (als je van Fantasy en lange, complexe boeken houdt); het is begrijpelijk geschreven -hoewel er op den duur lopen zo veel verhaallijnen door elkaar heen dat het moeilijk bij is te houden (op de 5 hoofdpersonen na) wie wat is, wie waar is, wie wat doet en wie wat wil – het verhaal is zo geschreven dat je meeleeft met de personages – ik heb er een aantal bijna-huilmomenten en heel veel zenuwslopende momenten aan over gehouden – en de personages, plaatsen en culturen zijn uitgebreid geschreven, waardoor je makkelijk een plaatje kan vormen hoe alles eruit ziet. Ondanks de uitgebreide beschrijvingen is het een geweldige serie! Er is 1 nadeel… De boeken zijn enorm verslavend, als je eenmaal bezig bent, is het moeilijk weer te stoppen met lezen!

En dan nu het verhaal! :D

Er wordt verhaald van een Profetie die lang geleden is gedaan, van een Eeuw die lang geleden is voorspeld, de Eeuw die nu is wedergekomen op het Rad des Tijds. Alles wat was, wat is en wat zal zijn dreigt nu onder de Schaduw ten onder te gaan. Want staat het geschreven…

Voorgeschiedenis

Het Rad des Tijds draait terwijl de tijd verstrijkt, Eeuwen komen en Gaan, en wanneer een Eeuw (bijna) is vergeten, keert deze weer terug. Het Rad weeft de levens van mensen als draden in een Patroon. Het Rad en de wereld zijn Geschapen door de Schepper. De Duistere wil het Rad vernietigen, en om hem dat te beletten kerkert de Schepper hem in het Patroon. In de Eeuw der Legenden hebben de Aes Sedai – mensen die de Kracht (hierop draait het Patroon) kunnen Geleiden en zo wonderlijke dingen kunnen verrichten (als een soort Magie) – met goede bedoelingen de kerker aangeboord. Zij wisten niet dat de Duistere daar gekerkerd was. Zo hebben zij de Duistere bevrijd van zijn kerker. Als antwoord nam het Patroon de Draak in zich op; een heel sterke mannelijke Geleider die de Duistere kon kerkeren. De Draak deed dit, maar als laatste wanhoopsdaad besmette de Duistere Saidin (de Kracht waar mannen mee werken) zodat alle mannelijke Aes Sedai krankzinnig werden.

 

Het verhaal

Het is 3000 jaar na het Breken van de Wereld wanneer we in boek 1 (Het Oog van de Wereld) beginnen. Het verhaal vertelt over Rhand Altor, Martrim Cauton, Perijn Aybara, Egwene Alveren en Nynaeve Almearen – jonge mensen uit hetzelfde dorp, namelijk Emondsveld. De mensen die in Tweewater, de streek waar Emondsveld in ligt, wonen bemoeien zich niet met de buitenwereld en de buitenwereld bemoeit zich niet met hen. De komst van enkele vreemdelingen brengt hier verandering in. Opeens wordt het dorp aangevallen door Trolloks; schepsels van de Duistere. De 5 jongeren zijn gedwongen om Tweewater te verlaten en gaan op reis – om Emondsveld te redden – samen met een Aes Sedai en haar Zwaardhand. De 5 worden het middelpunt van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zullen brengen.

 

spacer